2009. június 29., hétfő

Általános edzéstervezés

Ma ismét több olyan emberrel beszéltem , aki edzésének megtervezésében kérte segítségemet. Feltűnt, hogy nem volt meg a konkrét cél és egyikőjük sem tervez. Nem tudták meghatározni pontosan mit akarnak, csak edzenek és persze nem jön az eredmény.

Én azt tudom javasolni, hogy keress először egy REÁLIS célt.
A teljes program hossza 10-12 hét legyen.
A programodat tagold három kissebb ciklusra, ami 3-4 hetes részből áll.

Az első ciklus általában alapozó időszakot takar. Ilyenkor az általános alapokat fekteted le és felméred, hogy hol is tartasz éppen. Először alapgyakorlatokat alkalmazz.

A második ciklusban már specifikusabban edz tovább és már koncentráltabban haladj a célod felé. Ne hagyd el teljesen az alapokat, de már edzéseid döntő részében a célodhoz segítő gyakorlatokat, edzés módszereket alkalmazd. Ha úgy érzed teszteld magad hol tartasz, de ez nem kötelező.

A harmadik ciklusban már a speciális munkafázis zajlik. Döntő részt már a fő gyakorlatodra koncentrálj és néha iktass be általános gyakorlatokat.

Egyet ne feledj, a terheléseket ne állandóan növeld. Figyelj a periódizációkra. Teljesítményed nem fog egész idő alatt optimálisan nőni. Sokszor visszakell venned, hogy később magasabb fokozatba kapcsolhas :)
Szánj időt a regenerációra és ha tested jelez (fájdalom) azt vedd komolyan. Akkor vmi nincs rendben, változtatnod kell.

Ezek saját tapasztalataim. Remélem hasznát veszed.

ÁDÁM

1 megjegyzés:

Zsolto írta...

Szia Ádám,

köszi, hogy ezt leírtad. Bizony, én például eddig olyan voltam, mint a kis bárány, amelyik követi Főkolompost, hiszen tudja, hogy az pontosan a célhoz viszi őt :) Viszont azt valóban nem gondoltam komolyan végig, hogy ha pár hétre magam maradok, akkor sem lehet csak úgy vaktában bóklászni, nem elég csak úgy "lóbálni egyet" hetente kétszer: minden edzésnek kell hogy legyen valami célja. Ezért is vagyok hálás minden útmutatásért és segítségért, amit a nyári időszakra kapok tőled, amikor edzeni ugyan feltétlenül szeretnék, viszont nem fogok tudni lejárni a Vasasba.

A nyár végi viszontlátásra, az erő legyen velünk addig is:

Zsolt